Co je dobré s toxoplazmózou?

Obsah

Co je dobré s toxoplazmózou?

Co je dobré s toxoplazmózou?

TOXOPLAZMÓZA – CO JE DOBRÉ SI O NÍ ZAPAMATOVAT: 1 Vlastní kočka chovaná v domácnosti je minimálním rizikem pro těhotnou ženu, při zachování základních hygienických... 2 Zejména u starších koček je riziko náhodného vylučování oocyst velmi zanedbatelné 3 Největší riziko nakažení člověka toxoplazmózou je od venkovních koček, zejména do 1 roka stáří, tzn. větší riziko... More ...

Co je latentní toxoplazmóza?

Latentní toxoplazmóza je doživotní onemocnění. Poslední formou onemocnění je vrozená (kongenitální) toxoplazmóza. Ta postihuje děti, které se nakazily od matky, která se sama nakazila v době těhotenství, nebo bezprostředně před otěhotněním.

Jsou testy na toxoplazmózu součástí těhotenských vyšetření?

V České republice nejsou testy na toxoplazmózu součástí běžných těhotenských vyšetření. Pokud má ale žena podezření, že se během gravidity mohla nakazit, měla by informovat svého lékaře, který zhodnotí rizika a popřípadě navrhne další postup. Obecně se toxoplazmóza ověřuje krevními testy, a to alespoň dvěma v odstupu několika týdnů.

Proč se toxoplazmóza potvrdí během těhotenství?

V případě, že se toxoplazmóza během těhotenství potvrdí, provádí lékař obvykle častější ultrazvuková vyšetření. Pokud je riziko postižení vyšší, přistupuje se také k aminocentéze, pomocí které lze ověřit, zda bylo onemocnění přeneseno i na plod. U netěhotných a zdravých jedinců toxoplazmóza obvykle nevyžaduje žádnou léčbu.

Související příspěvky: