Jak se pokusit o hořící hořčík?

Obsah

Jak se pokusit o hořící hořčík?

Jak se pokusit o hořící hořčík?

Tip: pokus lze ozvláštnit znázorněním toho, že voda není pro hořící hořčík vhodné hasivo. Na spalovací misku nasypeme menší množství hořčíku (kusového, nikoli práškového!) a zapálíme položením jednoho hořícího kousku. Jakmile se hromádka hořčíku rozhoří, začneme na ni střičkou stříkat vodu.

Proč hořčík vyjmeme z plamene?

Po vzplanutí hořčík vyjmeme z plamene a necháme volně shořet (buď stále držíme v kleštích, nebo poloříme na spalovací mísku) Vysvětlení: hořčík hoří (oxiduje se) ostrým bílým světlem, čehož se kdysi využívalo ve fotografických blescích.

Proč hořčík hoří?

Vysvětlení: hořčík hoří (oxiduje se) ostrým bílým světlem, čehož se kdysi využívalo ve fotografických blescích. Po reakci nám zůstane jako produkt oxid hořečnatý (MgO). Oxid hořečnatý je zásadotvorný oxid, což lze dokázat vpravením malého množství oxidu do zkumavky s vodou a přikápnout roztok fenolftaleinu.

Co je hořčík?

Hořčík (chemická značka Mg, latinsky Magnesium) je lehký, středně tvrdý stříbrolesklý kov. Využívá se při výrobě lehkých a pevných slitin, jako redukční činidlo v organické syntéze a při pyrotechnických aplikacích.

Související příspěvky: