Může sekundární narkolepsie způsobit?

Obsah

Může sekundární narkolepsie způsobit?

Může sekundární narkolepsie způsobit?

Sekundární narkolepsie může být někdy způsobena poraněním mozku například při autonehodě nebo po pádech na hlavu nebo nádorovým či jiným onemocněním, které poškodí část hypotalamu, odpovědnou za produkci hypokretinu a regulaci cyklu spánek – bdění.

K čemu patří narkolepsie?

Z technického hlediska patří narkolepsie mezi poruchy spánku ze skupiny hypersomnií, které jsou charakteristické zvýšenou denní spavostí. Běžný spánkový cyklus začíná takzvaným non-REM spánkem, který má 4 stádia, přičemž první a druhé stádium se označují jako lehký spánek a třetí a čtvrté stádium jako hluboký spánek.

Co je narkolepsie?

Narkolepsie je chronické onemocnění, které postihuje nervovou soustavu, přesněji řečeno mozková centra řídící proces usínání a probouzení. Je charakterizována náhlými a nekontrolovatelnými záchvaty spánku , které mohou člověka napadnout v jakoukoliv denní dobu a při jakékoliv činnosti, např. při hovoru, jízdě autem nebo chůzi.

Jak se projevuje těžká narkolepsie?

Těžká narkolepsie negativně ovlivňuje společenské aktivity postiženého člověka, včetně pracovních a školních činností, celkového zdravotního stavu a duševní pohody. Osoba, která má narkolepsii, může kdykoli upadnout do spánku, a to například i v průběhu rozhovoru nebo při řízení motorových vozidel.

Související příspěvky: