Co je historie zemního plynu?

Obsah

Co je historie zemního plynu?

Co je historie zemního plynu?

• Zemní plyn – historie zemního plynu je velmi stará, sahá do hlub oké minulosti a plyn daleko předstihuje existenci svítiplynu. p řírodní zemní těžili Číňané již někdy v 10.století př.n.l . – z vrt ů hlubokých až 200 m rozváděli vyv ěrající plyn bambusovými trubkami do solivar ů, sušáren a příbytk ů, pro otop a osv ětlení.

Kde je největší naleziště zemního plynu?

Zemní plyn zabírá asi 21 % globálního mixu primárních energetických zdrojů. Podle těžebního výkonu, největší naleziště zemního plynu najdeme v USA (20 %), Rusku (19 %), Kataru, Íránu, Kanadě (všichni po 5 %), Číně a Norsku (oba po 3 %).

Co se týká zemního plynu?

První zmínka o zemním plynu se pravděpodobně týká “věčných ohňů“ na území dnešního Iráku, o kterých se zmiňuje Plutarchos ve 2. stol. n. l. Na své využití však musel čekat 1 500 let. Dříve, než ho člověk začal využívat jako prakticky hotový zdroj energie, používal svítiplyn, který se vyráběl z uhlí tzv. karbonizací.

Jak dlouho trval vznik zemního plynu?

Vznik zemního plynu trval miliony let, bez vzduchu, pod velikým tlakem a za vysokých teplot. Výsledná směs obsahuje více, nebo méně energie, podle místa svého původu. Ložiska plynu jsou nejrychleji čerpána ve Spojených státech, skoro jenom pro potřebu tamních obyvatel.

Související příspěvky: