Jak dlouho se vejde vodík do elektromobilů?

Obsah

Jak dlouho se vejde vodík do elektromobilů?

Jak dlouho se vejde vodík do elektromobilů?

Velmi obecně platí, že kilogram vodíku ve vysokotlakých nádržích vydrží zhruba na 100 kilometrů dojezdu. Do Hyundai a Toyoty se vejde zhruba pět kilogramů vodíku, do Mercedesu čtyři. Nejlepší dnešní elektromobily pak ujedou reálně 400 až 500 kilometrů, což už není takový rozdíl.

Co je vodík versus elektřina?

Na začátek by se slušelo zmínit, že to tak úplně není „vodík versus elektřina“. Každý vodíkový automobil je totiž také elektromobil. Energie pro pohon elektromotoru však neproudí z akumulátoru, nýbrž z palivového článku, kde se vodík uchovávaný v nádržích mísí se vzduchem, čímž vzniká elektřina.

Jaký je druhý typ vozidel na vodík?

Druhý typ vozidel na vodík využívá reakce vodíku s kyslíkem v palivovém článku, ze kterého se vyrábí elektřina pro elektromotor. První typ vodíkových automobilů používá motory podobné těm, které známe z běžného života. Vodíkový spalovací motor pracuje stejně jako benzínový nebo naftový motor.

Jak vyrobit elektřinu na vodík?

Využívá se buď fosilních paliv, nebo elektřiny, kterou by v případě nulové ekologické zátěže bylo potřeba vyrobit také zcela bezemisně. Vodík se následně musí převážet do čerpacích stanic (nákladními cisternami s naftovými motory...) a do hry vstupuje i fakt, že dvojitá konverze energie na vodík a zpět není v součtu příliš efektivní.

Související příspěvky: