Může zvířata infikovat člověka?

Obsah

Může zvířata infikovat člověka?

Může zvířata infikovat člověka?

Nákaza je infekční i pro jiná zvířata (např. zajíci mohou infikovat i další druhy zvířat), a dokonce se může přenést na člověka. Člověk se může nakazit od infikovaných zvířat, nemoc se však mezi lidmi nepřenáší.

Jak se projevuje brucelóza?

Brucelóza se projeví po inkubační době mezi 1-4 týdny. Projevuje se jako akutní onemocnění s horečkami (u více než 93 % pacientů), slabostí, malátností, bolestmi hlavy, zvracením. Kašel se vyskytuje u 15-25 % případů, ale rentgen hrudníku je obvykle v normálu.

Proč je brucelóza nejobávanější?

Brucelóza není zcela běžné onemocnění, přesto patří k nejobávanějším. A to i z toho důvodu, že kromě zvířat může ohrozit i člověka. Jak se před ní chránit? Brucelóza (dříve též vlnitá horečka, Maltská horečka, Bangova choroba, infekční zmetání skotu) je celosvětově rozšířené, vysoce nakažlivé bakteriální onemocnění zvířat a člověka.

Co je brucelóza?

Brucelóza (dříve též vlnitá horečka, Maltská horečka, Bangova choroba, infekční zmetání skotu) je celosvětově rozšířené, vysoce nakažlivé bakteriální onemocnění zvířat a člověka. Původcem jsou gramnegativní bakterie z rodu Brucella. Jde o onemocnění přežvýkavců, prasat, psů (Brucella canis) a dalších zvířat.

Související příspěvky: