Kdo je nejvzácnější mincí České republiky?

Obsah

Kdo je nejvzácnější mincí České republiky?

Kdo je nejvzácnější mincí České republiky?

Nejvzácnější mincí České republiky je samozřejmě mince o nominální hodnotě 100 000 000 Kč (ano, sto miliónů), která je vyrobena v jediném kuse. Váha této mince je 130 kg a autorem návrh je opět akademický sochař Vladimír Oppl.

Kdo je nejvzácnější oběžnou mincí Československa?

Nejvzácnější oběžnou mincí Československa je 5 haléř z roku 1924. Kdo by řekl že tato malá nenápadná mince má v dnešní době cenu až 400 000 Kč! Při ražbě této mince prasklo razidlo a tak muselo být ražení ukončeno a tyto kousky byly darovány vysoko postaveným členům mincovny a vlády, ale také se dotaly 2-3 kusy do oběhu.

Co se stalo při ražbě této mince?

Při ražbě této mince prasklo razidlo a tak muselo být ražení ukončeno a tyto kousky byly darovány vysoko postaveným členům mincovny a vlády, ale také se dotaly 2-3 kusy do oběhu. Od té doby se bohužel vyrábí hodně padělků. Druhá, také hodně vzácná mince je 5-ti koruna z roku 1937. Byla vytvořena podle návrhu sochaře Otty Gutfreunda.

Proč jsou mince vzácnými?

Mince se stávají vzácnými tehdy, kdy je daného ročníku raženo málo, nebo se z jakéhokoliv důvodu stane nějaká chyba při ražbě. Tyto mince se poté dostávají do hledáčku numismatické obce a jsou předmětem mnoha aukcí. Většinou se ani nedostanou do oběhu a šance na nalezení takovéto mince je mizivá.

Související příspěvky: