Co se počítá z hrubé mzdy?

Obsah

Co se počítá z hrubé mzdy?

Co se počítá z hrubé mzdy?

Právě z hrubé mzdy se vypočítávají nemocenské dávky nebo důchody. Na účet dostávají zaměstnanci od zaměstnavatele čistou mzdu, tedy hrubou mzdu poníženou o daňové odvody, tj. sociální pojištění, zdravotní pojištění a daň z příjmu.

Jak spočítáte hrubou mzdu?

Kalkulačka čisté mzdy vám spočítá čistou mzdu a vyčíslí, kolik z hrubé mzdy ukousnou daň z příjmů, zdravotní pojištění a sociální pojištění. Kalkulačka vypočítá také výši daňového bonusu na dítě. Pokud vám po započtení slevy na dítě či děti vyšla záporná daň, tyto peníze stát vyplatí vám.

Co je hrubým příjmem?

Hrubým příjmem je především mzda zúčtovaná k výplatě, a to jak finanční, tak i ve formě naturální mzdy. Naturální mzda se přepočítá na peníze. Naturální mzdou mohou být výrobky, poskytnuté služby, ale i slevy, které by byly zaměstnanci poskytnuty z obvyklé ceny výrobku. Do hrubého příjmu zásadně nepočítáme:

Co je hrubým příjmem mzdy?

Hrubým příjmem je především mzda zúčtovaná k výplatě, a to jak finanční, tak i ve formě naturální mzdy. Naturální mzda se přepočítá na peníze. Naturální mzdou mohou být výrobky, poskytnuté služby, ale i slevy, které by byly zaměstnanci poskytnuty z obvyklé ceny výrobku.

Související příspěvky: