Jaké jsou viry?

Obsah

Jaké jsou viry?

Jaké jsou viry?

Reference [ upravit | editovat zdroj] Viry Viry RNA viry Neobalené ds Reoviry rod Orthoreovirus, ... DNA viry Neobalené ds Adenoviry rod Aviadenovirus ... Nekonvenční viry Priony Portál:Mikrobiologie Portál:Mikrobiologie

Kdo byl původem viru rotavirus?

Virus se vyvinul mutací opičího viru označovaného jako SIV, původ byl vystopován do Afriky. Odtud se začal šířit především pohlavním stykem a nedostatečně sterilními injekčními stříkačkami. Rod Rotavirus patří do čeledi Reoviridae. Podle odhadů existuje minimálně 42 G/P kmenů s nejrůznějšími kombinacemi sérotypů.

Kdo je průvodcem viru?

Původci viru jsou zvířata, dle typu buď opice, kaloni, netopýři nebo i antilopy. Nejvražednější je první jmenovaný kmen Zair s úmrtností kolem 90 %, který byl zaznamenán v několika epidemických vlnách v afrických zemích.

Jak velká jsou největší viry živočichů?

Velikost. Největší viry (poxviry) měří okolo 300 nm, a proto mohou být pozorovány i ve světelném mikroskopu. Chřipku vyvolávající viry měří asi 100nm. Zatímco nejmenší známé viry vyskytující se u živočichů (pikornaviry, parvoviry) měří kolem 20 nm.

Související příspěvky: