Proč jsou viry velké?

Obsah

Proč jsou viry velké?

Proč jsou viry velké?

Pro viry je charakteristické, že nerostou, nedělí se a ani nejsou schopné vyrábět (bez cizí pomoci) energii či vytvářet vlastní bílkoviny. Obvykle jsou také mnohem menší než třeba bakteriální buňky (nemluvě o lidských buňkách), ale existují výjimky: největším známým virem je Pithovirus veliký 1,5 mikrometru.

Kde jsou živočišné buňky?

Živočišným buňkám chybí celulózní buněčná stěna a během diferenciace se nezvětšují. Živočišné buňky bývají zpravidla velmi malé, do 20 mikrometrů. Mívají zpravidla jen jedno jádro, ale jsou i výjimky (buňky v játrech, v chrupavkách – obsahují makronukleus a mikronukleus).

Jaké jsou viry?

Reference [ upravit | editovat zdroj] Viry Viry RNA viry Neobalené ds Reoviry rod Orthoreovirus, ... DNA viry Neobalené ds Adenoviry rod Aviadenovirus ... Nekonvenční viry Priony Portál:Mikrobiologie Portál:Mikrobiologie

Co je buňka živých organismů?

Buňka (lat. cellula) je základní stavební a funkční jednotka těl živých organismů, nikoliv však těch nebuněčných, jako jsou viry, viroidy a virusoidy. Jsou obklopené membránou a uvnitř obsahují koncentrovaný vodný roztok různých látek (cytoplazmu). Obvykle obsahují genetický materiál a jsou schopné se dělit.

Související příspěvky: