Jak se sejí ozimá pšenice?

Obsah

Jak se sejí ozimá pšenice?

Jak se sejí ozimá pšenice?

Ozimá pšenice se seje na podzim a při dostatku vláhy a teplotě kolem 15 ºC vzchází za 7-9 dní. Po vzejití poměrně rychle roste až do poklesu teploty na 4-5 ºC, kdy růst zastavuje. Postupným přechodem do zimy získává aktuální mrazuvzdornost -18 až -25 ºC. Květy a plody tvoří po přezimování na jaře a v létě dalšího roku.

Jak se pěstuje pšenice u nás?

Pšenice se u nás pěstuje ve formě ozimé a jarní. Pšenice ozimámá vyšší nároky na půdu. Vyžaduje půdy strukturní, hrubší hlinité a jílovitohlinité s neutrální až slabě kyselou půdní reakcí, dobře zásobené živinami. Nevhodné jsou půdy písčité, kyselé a trvale zamokřené.

Co je pšenice špalda?

Pšenice špalda (Triticum spelta L.)je historickým kulturním druhem s pluchatým zrnem. Zrno má vyšší obsah bílkovin, tuku, minerálních látek, vitamínů a esenciálních aminokyselin než pšenice obecná. Obsah lepku je také vyšší, ale je horší kvality. Je vhodná do těstovin a müsli.

Kdo je nejrozšířenější pšenice obecná?

Pšenice obecná je jednou z nejrozšířenějších plodin ve světě i u nás. Druh pšenice obecná se z botanického hlediska dělí na čtyři variety podle barvy (bílá a červená) a osinatosti klasu (osinatý a bezosinný). Nejrozšířenější je varieta s klasem bílým bezosinatým, patří k ní většina našich odrůd.

Související příspěvky: