Proč je potřeba dostatek spalovacího vzduchu?

Obsah

Proč je potřeba dostatek spalovacího vzduchu?

Proč je potřeba dostatek spalovacího vzduchu?

Krby nebo krbová kamna nutně vyžadují dostatek spalovacího vzduchu pro hoření. Nedostatek vzduchu může vést k problémům se spalováním a k ohrožení životů. 1. Proč přívod spalovacího vzduchu?

Jaká je délka přívodu vzduchu?

Vlevo je délka přívodu vzduchu, kde rovné úseky jsou jasné, ale každý ohyb o 90° se počítá jako 2,5metru rovného vedení. Takže například pokud mám vedení 5 metrů a jsou na něm dva ohyby 90° (tj. 2x 2,5metru), tak budu počítat, že moje vedení je dlouhé 5 + 2,5 + 2,5 = 10 metrů.

Kolik m3 vzduchu potřebujeme do místnosti přivést?

Udává se, že pro spálení 1 kg dřeva kamna či krbová vložka spotřebují asi 8 až 15 m3 vzduchu. Takže pokud například za hodinu spálíme 5 kg dřeva, tak kamna spotřebují 40 až 75 m3 vzduchu, což už je velký objem. A toto množství potřebujeme každou hodinu do místnosti přivést.

Proč se nasává studený vzduch do krbu?

1/ Do krbu se nasává studený vzduch, který se musí v krbu ohřívat - odebírá vyrobené teplo = energetické ztráty. (Určité procento tepla krb předává studenému vzduchu) 2/ v případě nasávání z interiéru krb zajistí přirozené větrávání (odsávání) "zaprděného" vzduchu. Větrat se musí tak jako tak.

Související příspěvky: