Jak velká je naše Galaxie?

Obsah

Jak velká je naše Galaxie?

Jak velká je naše Galaxie?

Naše Galaxie je obrovská galaxie, její hmotnost včetně korony je (3-6).10 12 (3-6 biliony) hmotností Sluncí (hmotnost Slunce – 1,985.10 30 kg) a její průměr je přibližně 90 000 světelných let. Radioastronomové zkoumali rozložení vodíkových mračen a na základě tohoto měření usuzují, že se jedná o spirální galaxii s příčkou Hubbleova typu SBc.

Co je naše Galaxie?

Naše Galaxie je část souboru galaxií známých jako Místní skupina. Jedná se o seskupení 3 velkých a přes 30 malých galaxií. Naše Galaxie je druhá největší po galaxii M31, ale možná nejhmotnější člen skupiny. M31, která se nachází ve vzdálenosti 2,9 milionů světelných let, je nejbližší velká galaxie, ale množství slabších galaxií je blíže.

Co je galaxie?

Galaxie je gravitačně vázaný systém hvězd, hvězdných zbytků, mezihvězdné hmoty, kosmického prachu a temné hmoty. Slovo galaxie bylo odvozeno z řeckého názvu naší vlastní galaxie Mléčné dráhy Κύκλος γαλακτικός (Kyklos galaktikos).

Kdo je nejvzdálenější galaxie vesmíru?

Vesmír je starý zhruba 13,7 miliard let. A nejnovější držitel rekordu nejvzdálenějšího objektu je galaxie GN-z11, vzdálená 13,3 miliadry světelných let. Objev této galaxie si do záznamů připsal Hubbleův vesmírný dalekohled a přístroj Wide Field Camera 3. Galaxie byla poprvé pozorována v březnu tohoto roku.

Související příspěvky: