Jak získat potřebnou dobu pojištění v důchodu?

Obsah

Jak získat potřebnou dobu pojištění v důchodu?

Jak získat potřebnou dobu pojištění v důchodu?

Při předčasném odchodu do důchodu je třeba splnit dvě podmínky: 1 získat potřebnou dobu pojištění, 2 dosáhnout stanoveného věku. More ...

Kdo může odejít do předčasného důchodu?

Věk odchodu do předčasného starobního důchodu. Do předčasného důchodu může odejít občan, jenž má důchodový věk nižší než 63 let nejvýše o 3 roky dříve. Občan, který má důchodový věk vyšší než 63 let může do předčasného důchodu odejít až o 5 let, nejdříve však v 60 letech.

Jak se žádost o předčasný důchod vyplňuje?

Žádost o předčasný důchod sepisuje místně příslušná okresní správa sociálního zabezpečení (OSSZ). Místní příslušnost se řídí trvalým bydlištěm žadatele. Neexistuje žádný formulář žádosti o předčasný důchod, který by byl pro budoucího důchodce dopředu k dispozici – žádost vyplňuje přímo pracovník důchodového oddělení.

Co je předčasný starobní důchod?

Předčasný starobní důchod. Předčasný starobní důchod je dávkou z českého důchodového pojištění, na kterou má nárok občan, jenž získal potřebnou dobu pojištění a dosáhl věku stanoveného zákonem. Předčasný starobní důchod je trvale krácený – při dosažení důchodového věku se jeho výše nepřepočítává.

Související příspěvky: