Jak se řídí Doba kvetení pšenice?

Obsah

Jak se řídí Doba kvetení pšenice?

Jak se řídí Doba kvetení pšenice?

Doba kvetení pšenice se řídí chladem a délkou dne (fotoperiodou). S chladem je spojena jarovizace (též vernalizace; z lat. vernalis – jarní), proces, kdy rostliny z vegetativní do reprodukční fáze (kvetení) přejdou až po delším působení nízkých teplot.

Kde se pěstuje pšenice?

Pšenice byla domestikována před deseti tisíci lety v oblasti úrodného půlměsíce Blízkého východu a její evoluce úzce souvisí s rozvojem zemědělství. Je nejdůležitější obilninou mírného pásu, pěstuje se do 45o j. š. v Argentině a do 65o s. š. v Norsku a Rusku; v tropech a subtropech jen ve vyšších polohách.

Kdy byla pšenice pěstována?

Pšenice je jednou z nejstarších kulturních plodin. Začátky jejího pěstování jsou spojeny se vznikem zemědělství. Nejstarší nálezy jsou z období 8 000 – 7 500 let před n.l. a vztahují se k pěstování pšenice jednozrnky a dvouzrnky. Pšenice obecná je jednou z nejrozšířenějších plodin ve světě i u nás.

Kde se používá zrno pšenice?

Zrno pšenice se využívá k výrobě chleba, pečiva, těstovin, krup a v cukrářství. Pšeničné šroty, mouky nebo mačkané zrno a otruby se využívají jako krmivo pro hospodářská zvířata. Pšenice je hlavně zdrojem energie díky vysokému obsahu škrobu (50 – 70 %), který je lehce stravitelný.

Související příspěvky: