Co znamená zvýšený krevní tlak nebo hypertenze?

Obsah

Co znamená zvýšený krevní tlak nebo hypertenze?

Co znamená zvýšený krevní tlak nebo hypertenze?

Systolický tlak 140 a větší anebo diastolický tlak 90 a větší anebo zvýšení obou tlaků nad tuto hranici znamená zvýšený krevní tlak neboli hypertenzi. Pokud se krevní tlak pohybuje od 140/90, ale je menší než 160/95, označuje se jako hraniční hypertenze.

Co způsobuje vysoký krevní tlak?

Co způsobuje vysoký tlak? Příčiny vysokého krevního tlaku nejsou u většiny lidí známé. Mezi vlivy mající za vinu vysoký krevní tlak patří dědičnost, obezita, nadměrná konzumace soli a alkoholu, spousta stresu a kouření. K vysokému krevnímu tlaku jsou náchylnější především muži.

Jaké jsou zdravé hodnoty krevního tlaku u dětí?

Standardně se ale zdravé hodnoty krevního tlaku u větších dětí pohybují kolem hodnoty 110/70. U dětí se však velmi často projevuje syndrom bílého pláště, kvůli kterému je jim u lékařů naměřen vysoký tlak. I proto je vhodné v případě pochybností tlak dětem přeměřit doma, v klidovém stavu a několikrát měření opakovat.

Pokud se vám nepodaří vysoký krevní tlak snížit?

Nezapomeňte, pokud se vám ani po dvou měsících nepodaří vysoký krevní tlak snížit formou potravinových doplňků a volně dostupných léků, vyhledejte lékaře, a to i v dalších případech pokud: 1 trpíte obezitou, 2 máte vysoký krevní tlak v rodině 3 vaše hodnoty se nesnižují a zůstávají na horních hodnotách mezi 130-139 a dolních hodnotách 86-89. More ...

Související příspěvky: