Proč je El Niño teplý?

Obsah

Proč je El Niño teplý?

Proč je El Niño teplý?

„Přísně vzato El Niño je pouze teplý proud vody, který se vždy za dva až sedm let objeví blízko pobřeží Peru,“ říká časopis Newsweek. Námořníci, kteří se plavili při pobřeží Peru, si tohoto oteplení všimli již před více než sto lety.

Co je El Niño?

Co je El Niño? Obvykle vyschlá řeka Apurimac blízko Limy v Peru s sebou odnesla téměř všechno, co Carmen měla. Tato žena naříkala: „Takových je nás mnoho, velmi mnoho. Nejsem jediná.“ Oblast pobřežní pouště Sechura, která leží severněji, prudké deště přechodně proměnily ve druhé největší jezero v Peru o rozloze 5 000 kilometrů čtverečních.

Kdy se objevilo první El Niňo?

Pět z nich se objevilo mezi lety 2008 až 2011 během panování La Nini. V Evropě se zřejmě nijak výrazněji neprojeví, ale klimatologové očekávají chladnější zimu. Protože poslední El Niňo byl mimořádně silný, očekává se tedy, že La Niňa bude mít podobnou razanci.

Kdy dojde k jevu El Niño?

Například předpověď, že v letech 1997 až 1998 dojde k jevu El Niño, byla oznámena v květnu 1997, tedy asi šest měsíců před tím, než k tomuto jevu došlo. V celém tropickém Pacifiku je nyní 70 bójí, které měří větrné podmínky na povrchu oceánu a jeho teplotu do hloubky 500 metrů.

Související příspěvky: