Jaká je zelená karta pro řidiče vozidla?

Obsah

Jaká je zelená karta pro řidiče vozidla?

Jaká je zelená karta pro řidiče vozidla?

„Zelená karta jednak umožní prokázat, že řidič příslušného vozidla má v pořádku pojištění odpovědnosti, jednak umožní vstup a provoz vozidla na území cizího státu bez nutnosti uhradit finanční částky jinak požadované tamními orgány za tzv. hraniční pojištění,“ uvádí Česká kancelář pojistitelů na svém webu.

Co je zelená karta?

Zelená karta je na území Evropy jediným mezinárodně uznávaným dokladem o platnosti povinného ručení. Současný systém postupně vzešel z doporučení OSN přijatého před 70 lety... Pravděpodobně používáte software, který znemožňuje zobrazení reklamy ( AdBlock). Příjmy z reklamy nám umožňují nabízet vám obsah zdarma.

Proč je zelená karta důvod k pokutě?

VELKÉ ZPRÁVY: Barva zelené karty jako důvod k pokutě?! Povinností každého majitele nebo provozovatele motorového vozidla je uzavřít povinné ručení, tedy pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem daného vozu. A jediným mezinárodně uznaným dokladem, který fakt o platnosti pojištění potvrzuje, je v Evropě tzv. zelená karta.

Jak nahlásit ztrátu zelené karty?

Ztráta zelené karty není žádnou tragédií. Vše, co potřebujete udělat, je nahlásit událost pojišťovně, u které máte povinné ručení uzavřené. Pojišťovna vám vystaví novou zelenou kartu. Nemáte-li už k dispozici ani duplikát, ideálně si zajděte na pobočku, kde dostanete kartu na počkání.

Související příspěvky: