Proč bylo složení diamantu záhadou?

Obsah

Proč bylo složení diamantu záhadou?

Proč bylo složení diamantu záhadou?

Složení diamantu bylo dlouho záhadou. Teprve roku 1675 vyslovil Newton doměnku, že diamant může být hořlavý. Roku 1694 pak Italové Averani a Targioni jeho tvrzení dokázali tím, že vzorek spálili. Ale to, že jde o čistý uhlík, dokázal až anglický chemik Humphry Davy.

Kde se těží Přírodní diamanty?

Přírodní diamanty se průmyslově těží ve velkých povrchových lomech, hlubinnou důlní těžbou kimberlitových nebo lamproitových komínů (důl Argyle v severní Austrálii), nebo podmořskou těžbou ze sedimentů. Lze také vyrobit umělé diamanty, např. krystalizací uhlíku z kovových slitin za velmi vysokých tlaků a teplot.

Jak se zpracování diamantu vyvíjelo?

Zpracování diamantu se postupně vyvíjelo od jednoduchého osmistěnu až po složité moderní výbrusy Známe různé barevné modifikace diamantu, ale nejčastějí je čirý. Příměs nebo nepravidelnosti v krystalové mřížce ho mohou zabarvit, což jeho cenu někdy zvyšuje, jindy snižuje.

Jaký je drahý kámen diamant?

Diamant jako jediný drahý kámen se vyskytuje ve všech barevných modifikacích, nejčastěji je však bílý. Bývá šedý, neprůhledný bort, karbonádo, bezbarvý, dokonale štěpný podle osmistěnu {111}.

Související příspěvky: