Jaká je hrubá mzda v České republice?

Obsah

Jaká je hrubá mzda v České republice?

Jaká je hrubá mzda v České republice?

Průměrná (hrubá měsíční nominální) mzda představuje podíl mezd bez ostatních osobních nákladů připadající na jednoho zaměstnance evidenčního počtu za měsíc. Průměrnou hrubou měsíční mzdu v České republice počítá Český statistický úřad z mezd, do kterých se zahrnují základní mzdy a platy, příplatky a doplatky ke mzdě nebo platu, odměny, náhrady mezd ...

Co je minimální mzda?

Minimální mzda je nejnižší cena práce bez ohledu na její složitost, druh, množství a kvalitu, kterou je zaměstnavatel povinen zaměstnanci poskytnout. v ČR byla minimální mzda zavedena v roce 1991 a od 1.1. 1991 činila 2 000 Kč, tj. 10,80 Kč na hodinu a od té doby byla zhruba 20x navýšena [5] .

Co je reálná mzda?

Reálná mzda je termín používaný k určení skutečné hodnoty mzdy, to znamená, co je možné za tuto mzdu si pořídit. Reálná mzda je vyjádřením poměru ceny životních potřeb k vyplácené peněžité odměně. Hrubá mzda - odměna za práci před zdaněním, odpočty a daňovými bonusy. Průměrná mzda je pojem používaný v statistice.

Co je čistá mzda?

Čistá mzda je oproštěna od všech srážek ze mzdy (daň z příjmu, sociální zabezpečení, zdravotní pojištění). Reálná mzda je termín používaný k určení skutečné hodnoty mzdy, to znamená, co je možné za tuto mzdu si pořídit. Reálná mzda je vyjádřením poměru ceny životních potřeb k vyplácené peněžité odměně.

Související příspěvky: