Co je příbuzná slovo l?

Obsah

Co je příbuzná slovo l?

Co je příbuzná slovo l?

Přehled vyjmenovaných slov po L (tabulka) vyjmenované slovo příbuzná slova význam příklad slyšet slyšitelný, slyšitelnost, slýchat, slých ... schopnost vnímat sluchem Na vlastní uši jsem to slyšela. mlýn mlýnský, mlynář, mlynářský, mlýnice budova užívaná na rozemílání obilí, sesk ... Součástí každého správného mlýna je i ml ... blýskat se blýsknout se, zablýsknout se, blýskavice ... přírodní jev doprovázející bouřku – obje ... Už zase bude bouřka, podívej, jak se ven ... polykat polykací, zalykat se vpravit něco do žaludku, spolknout, přen ... Bylo to tak dojemné, že jsem musela poly ... 12 more rows ...

Jaká je samohlásková délka v přejatých slovech?

Samohlásková délka v přejatých slovech ve výslovnosti často kolísá. Na rozdíl od domácí slovní zásoby, kde se délka samohlásek v pravopisné podobě slov důsledně vyznačuje, u části přejatých výrazů bývá zapisována rovněž (např. fráze, schéma ), avšak u některých nikoliv (např. minus [mínus]).

Co se píše ve vyjmenovaných slovech?

Výjimky ve vyjmenovaných slovech. Vyjmenovaná slova jsou slova, v jejichž kořenech, případně předponě (vy-, vý-), se píše po obojetných souhláskách tvrdé Y, tedy y nebo ý. Toto y nebo ý se pak píše i ve slovech odvozených.

Jaké jsou podoby slov přejatých z cizích jazyků?

PČP 1993 zavádějí u některých slov přejatých z cizích jazyků podoby odlišné od těch, které obsahovala PČP 1957 a jejich reedice. Psaní s v případech, v nichž PČP 1993 uvádějí v úvodní části (Pravopisná pravidla, Psaní slov přejatých) i v části slovníkové (Pravopisný slovník) jen z, je v souladu s Dodatkem k PČP rovněž správné.

Související příspěvky: