Jaký byl příchod finských kmenů z východu?

Obsah

Jaký byl příchod finských kmenů z východu?

Jaký byl příchod finských kmenů z východu?

Příchod finských kmenů z východu se datuje od 2. století. Od roku 1284 byla země součástí Švédska. Od 18. století začalo zabírat finské území Rusko. V roce 1939 vypukla sovětsko-finská válka, která skončila obsazením východního Finska.

Kdy získalo Finsko nezávislost?

Poté co Finsko získalo nezávislost, došlo ke zrodu Finských ozbrojených sil, které si již v prvních 30 letech trvání finského státu vydobyly vážnost, když se ctí prošly čtyřmi válečnými konflikty. Finsko je rozlohou šestá největší evropská země, která se vždy musela vyrovnávat se svojí nevýhodnou geografickou polohou.

Co je Finská republika?

Finsko (finsky Suomi; švédsky Finland), oficiálně Finská republika (finsky Suomen Tasavalta, švédsky Republiken Finland) je severský stát v severní Evropě omývaný Baltským mořem, Botnickým zálivem a Finským zálivem, hraničící s Norskem na severu, Švédskem na severozápadě a Ruskem na východě.

Co jsou úřední jazyky ve Finsku?

Ve Finsku jsou dva úřední jazyky: finština, kterou mluví 87,6 % obyvatel, a švédština, mateřský jazyk pro 5,2 % populace. Etničtí Finové a finští Švédové tvoří, jak se obecně přijímá, společný národ. Finští Švédové žijí především v pobřežních oblastech.

Související příspěvky: