Jaká je první kosmická rychlost?

Obsah

Jaká je první kosmická rychlost?

Jaká je první kosmická rychlost?

Tato velikost kruhové rychlosti se nazývá první kosmická rychlost. Touto rychlostí musíme vyslat v blízkosti povrchu Země těleso, aby se kolem ní pohybovalo po kružnici. První kosmickou rychlost lze zavést pro jakékoliv těleso a trajektorii tvaru kružnice v blízkosti jeho povrchu.

Co je rychlost?

Rychlost Co je rychlost? Rychlost je fyzikální veličina, která popisuje pohyb. Podle rychlosti poznáme, jak velkou dráhu urazí těleso za jednotku času. Rychlost je fyzikální veličina. Značíme ji v. Základní jednotka je metr za sekundu (1 m/s).

Jak je rychlost kmitajícího oscilátoru?

Rovnici pro rychlost kmitavého pohybu odvodíme opět na základě analogie s pohybem po kružnici. Vektor rychlosti u rovnoměrného pohybu po kružnici má směr tečny v daném bodě trajektorie a velikost . Rychlost kmitavého pohybu je průmětem vektoru do osy y. Z obr. 4 plyne: , kde je maximální velikost rychlosti kmitajícího oscilátoru.

Jaká je rychlost kmitavého pohybu tělesa?

Rychlost kmitavého pohybu tělesa je maximální tehdy, když těleso prochází rovnovážnou polohou (tj. ). Naopak nulová rychlost je v bodech, v nichž dosahuje oscilátor maximální výchylky, tj. platí . Rovnici pro rychlost kmitavého pohybu odvodíme opět na základě analogie s pohybem po kružnici.

Související příspěvky: