Co je sazba daně?

Obsah

Co je sazba daně?

Co je sazba daně?

Sazba daně je algoritmus, prostřednictvím kterého se ze základu daně (sníženého o odpočty) stanoví velikost dně. Sazba daně může mít obecně podobu jakéhokoliv výpočtového algoritmu, obvykle se používá několik typů sazeb. Z praktického hlediska dělíme daňové sazby podle dvou nezávislých kritérií, která nám společně vymezují typ sazby.

Jak je sazba daně stanovena?

Sazba daně může být také stanovena podle daňového subjektu. Například u daně dědické a daně darovací, kde nižší sazba daně je určena pro příbuzné v řadě přímé, a nejvyšší pro osoby bez definovaného příbuzenského vztahu.

Jaká je pevná sazba daně?

Pevná sazba daně je taková sazba, která je vztažena k objemové jednotce základu daně v případě, že základ daně je v objemových jednotkách vyjádřen. Používá se u kapitálových daní.

Jaké jsou sazby daňové spravedlnosti?

Tento typ daňové sazby nejlépe vyhovuje požadavku na daňovou spravedlnost, protože bohatší je schopen se stejnou újmou postrádat mnohem více než chudší. Sazba může mít podobu výpočtového algoritmu, který zajistí plynulé zvyšování míry zdanění pro každý přírůstek základu daně. V praxi se častěji používají tzv. pásmové sazby.

Související příspěvky: