Co jsou vyvřelé horniny?

Obsah

Co jsou vyvřelé horniny?

Co jsou vyvřelé horniny?

Vyvřelé horniny 1 vznikají tuhnutím magmatu 2 dochází tím ke krystalizaci nerostů 3 nejdříve krystalizují tmavé nerosty a poté teprve světlé 4 dělíme je na: HLUBINNÉ a VÝLEVNÉ

Co jsou hlubinné horniny?

hlubinné (plutonické či abysální) horniny neboli plutonity, výlevné (vulkanické, efuzívní nebo extruzívní) horniny neboli vulkanity (efuzíva, extruzíva). Každé hlubinné vyvřelině odpovídá ekvivalentní hornina žilná a výlevná. Hlubinné horniny se vytvořily zpravidla v hlubších částech zemské kůry, příp. až ve svrchním plášti.

Proč vznikají vyvřelé horniny?

Vyvřelé horniny vznikají krystalizací, z malé části též sklovitým tuhnutím magmatu. Při postupném ochlazování magmatické taveniny krystalizují jednotlivé horninotvorné minerály a vytvářejí se magmatické horniny.

Co jsou žílné horniny?

Žilné horniny tvoří menší deskovitá tělesa, která se formují v zemské kůře (příp. i ve svrchním plášti) ve stejné hloubkové úrovni jako plutonity nebo i poněkud blíže zemskému povrchu. Bývají obvykle příkře orientovaná k zemskému povrchu a vytvářejí velmi dlouhé pruhy, označované jako žíly.

Související příspěvky: