Proč jsou iontové vazby pevné?

Obsah

Proč jsou iontové vazby pevné?

Proč jsou iontové vazby pevné?

Proto iontové sloučeniny mají tendenci být pevné povahy a obvykle mají velmi vysoké teploty tání, protože iontové vazby jsou poměrně silné; ve skutečnosti je to nejsilnější typ chemické vazby, která existuje. V kapalné formě se stávají vynikajícími vodivými materiály, protože ionty jsou volně pohyblivé.

Jak funguje iontová vazba ve vodě?

Typickou vlastností sloučenin s iontovou vazbou je jejich dobrá rozpustnost ve vodě. Rozpouštění těchto sloučenin ve vodě probíhá jejich disociací (rozpadem) na ionty, z nichž jsou složeny. Příklady vzniku iontové vazby: Li + F → Li + F −

Co je kovalentní vazba?

Kovalentní vazba (homopolární) je vnitromolekulární forma chemické vazby, kterou lze charakterizovat sdílením jednoho nebo více párů elektronů mezi dvěma prvky. Atomy, účastnící se vazby, si tímto způsobem zaplňují valenční vrstvu elektronového obalu.

Co jsou kovalentní sloučeniny?

Kovalentní sloučeniny jsou vyrobeny z kovalentních vazeb, kde jsou elektrony sdíleny mezi atomy zapojenými do tvorby. Ionic sloučeniny vznikají interakcí mezi kationty a anionty. Kovalentní sloučeniny se vyskytují prostřednictvím interakce neutrálních atomů.

Související příspěvky: