Co je náhradní mateřství?

Obsah

Co je náhradní mateřství?

Co je náhradní mateřství?

Druhy 1 Úplné náhradní mateřství – embryo, vzniklé po oplodnění mimo tělo ženy, je implantováno do dělohy náhradní matky. Její... 2 Částečné náhradní mateřství – nastává v případě neplodnosti ženy, kdy se použije vajíčko dárkyně. Náhradní matka... More ...

Co se týká náhradní matky?

O jakýchkoliv částkách pro náhradní matku se tak oficiálně neví. Dle některých náhradních matek se částky pohybují od 200 do 500 tisíc. Česká legislativa však dále náhradní mateřství neupravuje, proto největší riziko pro biologické rodiče je fakt, že náhradní matka se po porodu nemusí dítěte vzdát.

Co se týká náhradní mateřství?

Český právní řád totiž náhradní mateřství nijak neřeší, ale taky ani nijak neupravuje. „Jde tedy o oblast právem nezakázanou, ale také nijak neregulovanou,“ vysvětlila právnička Daniela Kovářová. Podle právníků není vůbec jednoduché náhradní mateřství nějak ošetřit, protože zákon jednoznačně říká, že matkou dítěte je žena, která dítě porodila.

Kdo je náhradní matkou dítěte?

Neplodný pár si sám najde náhradní matku a kliniku, která metodu náhradního rodičovství nabízí. Žena, která dítě odnosí, nesmí být vdaná, protože pak by se automaticky za otce dítěte považoval její manžel. Některé kliniky proto ani vdané ženy nepřijímají.

Související příspěvky: