Co je velikonoční beránek?

Obsah

Co je velikonoční beránek?

Co je velikonoční beránek?

Dnes velikonočního beránka pečeme například z tvarohového těsta a zdobíme mašlí a podle historických tradic by měl zdobit každý velikonoční stůl. Zajíčka si dnes můžeme také upéct, ale častěji ho používáme jako dekoraci.

Kdo byl symbolem velikonočního zajíčka?

Zajíček neboli takzvaný "ostrházi" pochází z Německa a k nám se dostal počátkem 20. století. Zajíc je symbolem plodnosti, života a štěstí. Velikonočního zajíčka najdeme také v Bibli, kde symbolizoval vše chudé, skromné a pokorné. Býval znázorňován jako bílý zajíc u nohou Panny Marie - symbol čistoty nad tělesným pokušením.

Proč je beránek a Zajíček jednou z nejoblíbenějších velikonočních tradicí?

Bez velikonočního beránka nebo zajíce si většina z nás neumí Velikonoce představit. Už menší část ale ví, co tyto symboly doopravdy znamenají. Díky našemu malému průvodci už ale nešlápnete vedle a budete mít jasno v tom, proč je právě beránek a zajíček jednou z nejoblíbenějších velikonočních tradicí.

Proč se Velikonocemi nekončí?

Zaječí mytologie však Velikonocemi nekončí, ba naopak – jedná se o zvíře, které je v rozličných pranostikách a symbolice zastoupeno velmi často. Například ve Švédsku během 18. století to neměli zajíci jednoduché, neboť byli považováni za vtělené čarodějnice.

Související příspěvky: