Jaké měly být tvary země?

Obsah

Jaké měly být tvary země?

Jaké měly být tvary země?

Podle nejstarších představ měla mít Země různé tvary, od ploché desky, přes krychli až po útvar plující v oceánu nebo spočívající na třech velrybách, čtyřech slonech apod. Poměrně brzy lidé díky astronomickým pozorováním zjistili, že Země je kulatá. Důkazů bylo hned několik.

Co je země země?

Země Země Pohled na Zemi, modrou planetu. Snímek p ... Pohled na Zemi, modrou planetu. Snímek p ... Symbol planety Elementy dráhy ( Ekvinokcium J2000,0) Elementy dráhy ( Ekvinokcium J2000,0) Velká poloosa 149 597 887 km 1,000 000 11 AU 38 more rows ...

Jak dlouho je stáří Země na Zemi?

Stáří Země je přibližně 4,54 miliardy let s nepřesností jeho určení ± 70 milionů let (tedy větší než ± 1%). Toto číslo je kompromisem mezi věkem nejstaršího minerálu nalezeného na Zemi - zirkonu z Jack Hills v Austrálii a astronomy a planetology odhadovaného věku sluneční soustavy.

Jaký je poloměr Země?

Poloměr Země je skoro 6,5 tisíce kilometrů, z čehož plyne relativně malá křivost povrchu. Zakřivení způsobená geologickou aktivitou jsou mnohem výraznější než zakřivení vzniklá v důsledku kulatosti. Proto se lidé ve starověku domnívali, že Země je celkově plochá.

Související příspěvky: