Co je hyperbola s rovnicí?

Obsah

Co je hyperbola s rovnicí?

Co je hyperbola s rovnicí?

Hyperbola s rovnicí má hlavní osu rovnoběžnou s osou y. Na obr. 5.22 je vlevo hyperbola s rovnicí , vpravo potom hyperbola s rovnicí . Všimněte si, že asymptoty jsou jsou pro obě hyperboly stejné, jen poloha hyperboly se vzhledem k asymptotám liší.

Jaký je střed hyperboly?

Střed S úsečky EF se nazývá střed hyperboly. Přímka EF hlavní osou a osa úsečky EF vedlejší osou hyperboly. Dvěma bodům A, B hyperboly, které leží na její hlavní ose, říkáme vrcholy hyperboly. Vzdálenost vrcholu hyperboly od středu nazýváme hlavní poloosa a hyperboly, vzdálenost ohniska od středu pak výstřednost ( excentricita) e hyperboly.

Jak vznikne hyperbola?

Hyperbola vznikne průnikem rotační kuželové plochy s rovinou, která neprochází jejím vrcholem a pro jejíž odchylku φ od osy rotace kuželové plochy platí: φ ∈ <0°; α), kde α je odchylka tvořících přímek kuželové plochy od její osy.

Jaké jsou vrcholy hyperboly?

Dvěma bodům A, B hyperboly, které leží na její hlavní ose, říkáme vrcholy hyperboly. Vzdálenost vrcholu hyperboly od středu nazýváme hlavní poloosa a hyperboly, vzdálenost ohniska od středu pak výstřednost ( excentricita) e hyperboly.

Související příspěvky: