Jak probíhá měření a regulace teploty?

Obsah

Jak probíhá měření a regulace teploty?

Jak probíhá měření a regulace teploty?

Měření a regulace teploty probíhá pak napříč průmyslem od chemického až po těžební, přes zemědělství, v obytných budovách, automobilech apod. Při prototypové konstrukci těchto zařízení je prakticky vždy nutné v první fázi provést kalibraci vybraného měřicího čidla.

Jak se provádí měření teploty?

To se provádí tak, že se čidlo zahřívá a každé hodnotě teploty se přiřadí hodnota elektrické veličiny, která se měří na čidle (odpor, napětí, proud). Na základě této kalibrace se provádí již návrh konkrétních měřicích a regulačních obvodů spadajících zaměřením do oblasti měření a regulace teploty. Krystalické látky

Jaká je teplotní závislost odporu PTC?

Pro nízké teploty odpor PTC nejprve s postupnýmtedy nárůstem teploty mírně klesá a až po dosažení mezní teploty dochází k jeho strmému nárůstu. Teplotní závislost odporu PTC termistoru bývá nelineární. PTC termistory se zhotovují z feroelektrik, u nichž je přimísením nečistot vyvolána vodivost jako u polovodičů.

Co je pozitivní teplotní součinitel odporu?

Positive Temperature Coefficient ) mají kladný teplotní součinitel odporu a jejich odpor po počátečním poklesu s rostoucí teplotou narůstá. Pro nízké teploty odpor PTC nejprve s postupnýmtedy nárůstem teploty mírně klesá a až po dosažení mezní teploty dochází k jeho strmému nárůstu.

Související příspěvky: