Jaké jsou nejvýraznější Prstence Saturnu?

Obsah

Jaké jsou nejvýraznější Prstence Saturnu?

Jaké jsou nejvýraznější Prstence Saturnu?

Saturn má nejjasnější a nejvýraznější prstence viditelné ze země i malým dalekohledem. Jsou tvořeny hlavně ledem, dále pak prachem, kamením a balvany (na rozdíl od Jupiteru, jehož méně nápadné prstence jsou tvořeny hlavně prachem).

Kdy obíhá Měsíc Saturn?

Prstence mají celkový průměr 420 000 km, tlusté jsou však jen několik set metrů. Kolem Saturnu obíhá mnoho měsíců, v roce 2009 jich bylo potvrzeno 62. Největším měsícem Saturnu je Titan. Předpokládá se, že některé měsíce Saturn zachytil z kosmu a tyto měsíce tak kolem něj začaly obíhat (zejména ty co obíhají zpětně).

Kde najdete informace o planetě Saturn?

Zde najdete nejdůležitější informace v kostce o planetě Saturn. Údaje slouží pro přibližnou představu. Kdo chce zcela přesná čísla, nechť zapátrá na odborných webech. SATURN. v porovnání se Zemí. Vzdálenost od slunce. 1 433 mil. km. téměř 10x dál než Země. Velikost (poloměr) 58 232 km.

Jak je Saturn vidět na noční obloze?

Saturn bývá na noční obloze velmi dobře pozorovatelný i pouhým okem, jelikož je téměř tak jasný jako Jupiter a má výraznou žlutou barvu. Jeho zdánlivá hvězdná velikost se pohybuje v závislosti na konstelaci od 1,4 do –0,4 magnitudy , což jsou hodnoty, kterých dosahují nejjasnější hvězdy.

Související příspěvky: