Proč jsou citrony nebo ocet kyselé?

Obsah

Proč jsou citrony nebo ocet kyselé?

Proč jsou citrony nebo ocet kyselé?

Citrony nebo ocet jsou například kvůli obsahu zásaditě působících mi­nerálních látek po přeměně neutrální, takže se nepovažu­jí za kyselé, nýbrž za alkalické. Anorganické kyseliny - např. aminokyseliny a mine­rální kyseliny (jako třeba kyselina chlorovodíková, síro­vá nebo fosforečná) - jsou naproti tomu agresivní.

Jaká je hodnota anorganických kyselin v látce?

Obráceně platí, že čím méně vodíkových ion­tů H +, tím je látka zásaditější a tím je tedy také vyšší její hodnota pH. Stupeň a síla anorganických kyselin se měří v pH. Stup­nice sahá od 0 (kyselá látka) přes stupeň 6 až 7 (neutrál­ní látka) až po 14 (zásaditá látka).

Co je kyselina octová?

Kyselina octová (lat. acidum aceticum), ethanová kyselina, je druhá nejjednodušší jednosytná organická (karboxylová) kyselina. Je to za normálních podmínek bezbarvá kapalina ostrého zápachu, dokonale mísitelná s vodou, s ethanolem i dimethyletherem.

Jaká je hodnota anorganických kyselin v našem těle?

Stupeň a síla anorganických kyselin se měří v pH. Stup­nice sahá od 0 (kyselá látka) přes stupeň 6 až 7 (neutrál­ní látka) až po 14 (zásaditá látka). Jestliže klesne hodno­ta pH v našem těle pod 7,35 až 7,45, začne překyselování. Odborníci pak mluví o latentní acidóze.

Související příspěvky: