Co je děj opylení?

Obsah

Co je děj opylení?

Co je děj opylení?

Opylení je děj, při kterém se samčí rostlinné buňky (pyl) přenášejí na samičí orgány květu (blizna). Opylení je nutný předpoklad k tomu, aby mohlo později vzniknout semeno. U krytosemenných rostlin je pyl přenášen na bliznu a nikoliv přímo na vajíčko jako u nahosemenných rostlin.

Kdo je největším opylovačem?

Největším opylovačem vůbec je madagaskarský lemur vari z řádu primátů, který na výšku dosahuje přes jeden metr. Mezi savci nesmíme zapomenout zmínit člověka – i ten občas opyluje rostliny, ovšem uměle.

Kdo jsou nejznámější hmyzí opylovači?

Mezi nejznámější hmyzí opylovače patří především zástupci řádu blanokřídlých, to znamená včely, bezžihadlové včely a čmeláci. K dalším představitelům se řadí motýli, dvoukřídlí a brouci, kteří jsou pravděpodobně vůbec nejstaršími opylovači, a vzácně i třásněnky.

Co se týče opylování hmyzem?

Většina z nás má tento proces spojený především se zástupci z hmyzí říše, kteří jsou v dané roli skutečně nejvýznamnější, ale opylení zprostředkovávají i jiní živočichové a dále také vítr nebo voda. Pro opylování hmyzem máme krásný český výraz – hmyzosnubnost.

Související příspěvky: