Proč jsou nerezové oceli magnetické?

Obsah

Proč jsou nerezové oceli magnetické?

Proč jsou nerezové oceli magnetické?

Konečně je také mýtus to, že nerezové oceli jsou nemagnetické. Některé martenzitické nerezové oceli jsou stejně magnetické jako uhlíková ocel. Austenitické nerezové oceli mívají nižší magnetickou permeabilitu, v některých případech tak nízkou, že nejsou přitahovány ručním magnetem.

Jak zvýšit magnetickou permeabilitu nerezových ocelů?

Austenitické nerezové oceli mívají nižší magnetickou permeabilitu, v některých případech tak nízkou, že nejsou přitahovány ručním magnetem. Operace zpracování za studena, například lisování, kování, tažení drátů nebo hlavičkování, však mohou magnetickou permeabilitu těchto materiálů zvýšit.

Co se týče nerezové oceli?

Termín „nerezová ocel" bohužel může za další mýtus: víru, že nerezová ocel nereziví. Mnohokrát jsem slyšel, jak si lidé stěžují, že je jejich dodavatel podvedl, pokud díl z nerezové oceli jeví známky koroze. Nerezové oceli jsou ve skutečnosti vůči korozi odolné, ale nejsou vůči ní imunní.

Jaké jsou vlastnosti nerezové oceli?

Díky svým vlastnostem se hodí pro celou řadu aplikací, od chirurgických nástrojů po příborové nože a od ponorkových lodních šroubů po kyselinovzdorné potrubí v chemických závodech, i pro spoustu dalších. Ovšem mnoho věcí, o kterých si technici myslí, že je vědí, není pravdivých. Dokonce i objev nerezové oceli je obklopen mýty.

Související příspěvky: