Co je pravomoc prezidenta udělení milosti?

Obsah

Co je pravomoc prezidenta udělení milosti?

Co je pravomoc prezidenta udělení milosti?

Udělení milosti je pravomoc prezidenta, který může navrhnout, aby se trestní řízení nezahajovalo, nebo může již běžící řízení zastavit. Dále může odpustit nebo zmírnit trest nebo odsouzení zahladit. O udělení milosti rozhoduje prezident republiky výhradně na základě své úvahy. Ministerstvo spravedlnosti je pověřeno shromažďováním žádostí o milost ...

Jaké jsou podmínky udělení milosti prezident republiky?

Dále může odpustit nebo zmírnit trest nebo odsouzení zahladit. O udělení milosti rozhoduje prezident republiky výhradně na základě své úvahy. Ministerstvo spravedlnosti je pověřeno shromažďováním žádostí o milost a podkladů k nim a jejich předběžným vyhodnocením. Jaké podmínky pro možnost udělení milosti prezident republiky vyhlásil?

Co má žádost o milost obsahovat?

Co má žádost obsahovat? Žádost o milost je vhodné podat pomocí formuláře připraveného Ministerstvem spravedlnosti, který obsahuje veškeré údaje, které jsou pro její posouzení zásadní. Žádost o milost je možné podat i bez využití tohoto formuláře, avšak je vhodné uvést následující:

Kdo může žádost o milost podat?

Prezident republiky Miloš Zeman svým rozhodnutím určil, že mu k posouzení mají být Ministerstvem spravedlnosti předávány žádosti o milost pouze v případech, kdy žadatel trpí závažnou chorobou nebo nevyléčitelnou chorobou bezprostředně ohrožující život. Kdo může žádost podat?

Související příspěvky: