Co jsou horniny?

Obsah

Co jsou horniny?

Co jsou horniny?

Co jsou to horniny? Horniny jsou základní stavební složkou Země a jiných planet a jedná se o zpevněné či nezpevněné akumulace minerálů. Jsou tvořeny zrny různých minerálů (ve vyjímečných případech může jeden minerál vysoce převažovat nad ostatními) a jsou tedy různorodé - anizotropní.

Jak se dělí horniny?

Horniny se dělí podle způsobu jejich vzniku do tří základních skupin: vyvřelé (magmatické), usazené (sedimentární) a přeměněné (metamorfované) Vyvřelé horniny (magmatické) Vyvřeliny vznikly utuhnutím roztavené hmoty (magmatu). K jejich vzniku byla nutná vysoká teplota.

Co je tmavá hornina?

Tmavá hornina připomínající zrnitostí (jemnozrnná) tmavé bazické výlevné vyvřeliny (např. čedič). Sloh má porfyrický. Na rozdíl od čediče obsahuje však malé vyrostlice nepravidelného, šupinkatého, tmavého, štěpného biotitu, který je přítomen i v tmavé základní hmotě (u čediče tvoří vyrostlice tmavý, pravidelný augit).

Je hlubinná vyvřelá hornina?

Je hlubinná vyvřelá hornina modravě šedé barvy, stejnoměrně zrnitá nebo porfyrická. Ve složení převládá K-živec nad plagioklasy, křemen chybí nebo je ho méně než 5 %. Z tmavých minerálů je nejčastější biotit a amfibol (aktinolit) nebo biotit, diopsid či hyperstén, v alkalických syenitech alkalický - egirin.

Související příspěvky: