Které jsou příčiny úniků chladící kapaliny?

Obsah

Které jsou příčiny úniků chladící kapaliny?

Které jsou příčiny úniků chladící kapaliny?

Ušetříte si totiž větší a hlavně nákladnější starosti. K větším únikům chladící kapaliny vedou nejčastěji tři hlavní příčiny, přičemž tou první bývají poškozené hadice. U všech chladících okruhů nalezneme několik hadic, které přivádí vodu z motoru do chladiče a následně ji vrací.

Co je funkcí chladící kapaliny?

Funkcí chladící kapaliny není jen chlazení motoru, nýbrž i ošetření jeho chladící soustavy. Chladící kapaliny obsahují monoetylenglykoly, inhibitory koroze, stabilizátory, disperzanty, zvyšovače pH, barviva a protipěnivé přísady, které se dohromady starají o dobrou funkčnost a efektivnost chladící soustavy.

Může jít o zředění chladící kapaliny s olejem?

V takovém případě by došlo k zředění chladící kapaliny s olejem, což by se projevilo výraznou změnou hladiny motorového oleje. Pokud se však hladina oleje nezměnila a nenese stopy přítomnosti chladící kapaliny, je příčinou něco jiného.

Co jsou nečistoty do chladící kapaliny?

Na vině jsou nečistoty, které do chladící kapaliny pronikají ze spalovacího motoru. Nečistoty mění “vodivost” vody a právě na to reaguje čidlo. Případně se nečistoty usadí přímo na čidlu. Vyměnit čidlo rozhodně nestačí.

Související příspěvky: