Může těžká konzumace alkoholu chrání mozek?

Obsah

Může těžká konzumace alkoholu chrání mozek?

Může těžká konzumace alkoholu chrání mozek?

Těžký alkoholismus je spojený s řadou zdravotních problémů, nadměrná konzumace alkoholu prokazatelně vede k problémům s pamětí a demenci. Starší studie ovšem naznačovaly, že nižší dávky alkoholu ve skutečnosti mozek spíše chrání.

Jak Alkohol oslabuje mozkové buňky?

Studie provedené na zvířatech naznačují, že alkohol snižuje počet neuronů v hipokampu, což je paměťové centrum mozku, a také tu oslabuje mitochondrie. A protože mitochondrie se v rámci buněk podílejí na produkci energie, jejich oslabení může mozkové buňky zabít nebo poškodit.

Jak se projevovala změna v jednotkách alkoholu?

Tato změna se sice projevovala i u abstinentů, ale v mnohem menší míře: vědci ji sledovali jen u 35 procent abstinentů, ale u 65 procent průměrných pijáků alkoholu a u 77 procent těch, kdo pili 30 a více jednotek alkoholu týdně. Jako jednotku vědci přitom stanovili jednu sklenici piva, sklenku vína nebo „panáka“ tvrdého alkoholu.

Co se týče krysů, které dostávaly alkohol?

Odpočívající krysy, které dostávaly alkohol, měly o téměř 20 procent méně neuronů v hipokampu než kontrolní skupina. Krysy, které vědci přiměli k pohybu, měly stejný počet neuronů jako kontrolní skupina, přestože dostávaly alkohol.

Související příspěvky: