Jaké jsou vlastnosti kapalin a plynů?

Obsah

Jaké jsou vlastnosti kapalin a plynů?

Jaké jsou vlastnosti kapalin a plynů?

V této části budou popsány mechanické vlastnosti kapalin a plynů nikoliv vlastnosti, které vyplývají z částicového složení těchto látek. Základní vlastností kapalin a plynů je jejich tekutost, jejíž příčinou je snadná vzájemná pohyblivost částic, z nichž se kapalná a plynná tělesa skládají.

Co je ideální kapalina?

Ideální (dokonalá) kapalina má na rozdíl od skutečné kapaliny tyto vlastnosti: je dokonale tekutá, nestlačitelná a bez vnitřního tření. matematický popis jejího chování je poměrně jednoduchý a používá se k modelovému zkoumání mechanických vlastností kapalin.

Co jsou vlastnosti kapalin?

Vlastnosti kapalin 1 kapalná tělesa nemají svůj tvar, ale jejich tvar odpovídá tvaru nádoby 2 kapalná tělesa mají vlastní objem 3 kapalná tělesa mají volný povrch označovaný obvykle jako hladina 4 kapaliny tvoří kapky (díky přitažlivým silám mezi částicemi) 5 kapaliny jsou těžko stlačitelné 6 vodičem elektrického proudu ve vodivých kapalinách jsou ionty (neplatí pro kapalné kovy) More ...

Proč jsou kapaliny stlačitelné?

Jsou-li v klidu, vytvářejí v tíhovém poli Země volný vodorovný povrch (volnou hladinu) 3. Nejsou prakticky stlačitelné - díky vzájemným odpudivým silám mezi molekulami kapaliny, které zabraňují jejich vzájemnému přiblížení 4. Kapaliny se mezi sebou liší různým vnitřním třením ( viskozitou ).

Související příspěvky: