Co je vitamín B12 důležitý?

Obsah

Co je vitamín B12 důležitý?

Co je vitamín B12 důležitý?

B12 (kobalamin): Vitamín B12 je asi nejznámějším ze všech vitamínů skupiny B a je důležitý zejména pro správné fungování nervové soustavy, tvorbu DNA a červených krvinek.

Co může způsobit nedostatek vitamínu B12 a kyseliny listové?

Nedostatek vitamínu B12 a kyseliny listové u těhotných a kojících maminek může vést k závažnému poškození nervové soustavy plodu a dítěte, k vrozeným vadám a k narušení normálního vývoje ( 10 ). S přibývajícím věkem se zhoršuje schopnost vstřebávání vitamínu B12 a současně se snižuje chuť k jídlu.

Kolik lidí trápí nedostatek vitamínu B12?

Schopnost lidského těla získat vitamín B12 z potravy a zajistit jeho správné vstřebávání, závisí na dostatečném množství kyseliny chlorovodíkové v žaludku. Podle odhadů ale zhruba 10 - 30% osob starších 50 let netvoří dostatek kyseliny chlorovodíkové a trápí je zhoršené vstřebávání vitamínu B12 ( 11 ).

Jaké jsou hlavní účinky vitamínu B-komplex?

Užívání doplňků stravy s vitamínem B-komplex je vhodné nejen pro lidi, kteří mají z nějakého důvodu narušené nebo zhoršené vstřebávání živin, ale může prospět i zcela zdravým lidem, které mají vitamínů skupiny B dostatek. Mezi hlavní kladné účinky vitamínu B-komplex patří:

Související příspěvky: