Jaké jsou typy trestných činů?

Obsah

Jaké jsou typy trestných činů?

Jaké jsou typy trestných činů?

Typy trestných činů Zločiny mohou být klasifikovány z různých hledisek. Pro účely statistiky rozdělují vlády trestné činy proti lidem, přečiny proti majetku a přečiny proti veřejnému pořádku nebo morálce. Sociologové často klasifikují trestné činy podle motivace, která k nim vedla.

Jaký je podíl mladistvých na trestném činu znásilnění?

Při pohledu na podíl mladistvých na celkovém počtu trestného činu vydírání jde o 9,3 %. Trestný čin znásilnění je na hned na druhém pomyslném stupni podílu mladistvých na celkovém počtu případů. V minulém roce spáchalo trestný čin znásilnění 52 mladistvých, 18 z nich bylo mladších 15 let a 34 dalších bylo ve věku 15-17 let.

Jaký je podíl mladistvých u trestného činu pohlavního zneužití?

Vysoký podíl mladistvých i nadále zůstává u trestného činu pohlavního zneužití, kde se celkově jednalo o 243 případů. Spadá sem především pohlavní styk s osobou mladší 15 let. Při pohledu na statistiky za jednotlivé roky trestné činy mladistvých mají klesající tendenci.

Co jsou majetkové trestné činy?

Majetkové trestné činy jsou vyjmenované v páté hlavě zvláštní části trestního zákoníku (§ 205 - § 232). Tyto trestné činy směřují proti vlastnictví (např. krádež, zpronevěra) a majetku jako celku (např. podvod). Patří sem i trestné činy ohrožující nehmotné statky, jako jsou osobní informace, autorská práva apod.. (např. neoprávněný přístup k ...

Související příspěvky: