Co platí v tržní ekonomice?

Obsah

Co platí v tržní ekonomice?

Co platí v tržní ekonomice?

V tržní ekonomice (typické i pro Českou republiku) platí, že společně s firmami drží největší část tzv. výrobních faktorů (práce, půdy, kapitálu atd.). Výrobní faktory pak pronajímají firmám, jež je nutně potřebují ke svému fungování.

Co se nazývá otevřená ekonomika?

Taková ekonomika se nazývá otevřená ekonomika . Rovnováha na trhu zboží a služeb nastává v okamžiku, kdy je hrubý domácí produkt (Y) roven plánovaným agregátním výdajům ekonomických subjektů (AD). Pouze v bodě rovnováhy jsou neplánované investice do zásob nulové.

Jak je deficitní ekonomika v otevřené ekonomice?

Kč deficitní ve výši 45,4 mld. Kč. Ekonomika se tedy nachází ve vnitřní rovnováze, ale ne ve vnější rovnováze. Změna autonomních výdajů (Ca, cTA, cTR, I, G, X, M) v otevřené ekonomice implikuje novou rovnováhu na trhu statků a služeb.

Jak je rovnovážná produkce otevřené ekonomiky?

Rovnovážná produkce otevřené ekonomiky je dána součinem výdajového multiplikátoru a výší autonomních výdajů. Multiplikátor čtyřsektorové ekonomiky je nižší než v třísektorové ekonomice a dvousektorové ekonomice. Důvodem je únik části domácích výdajů na nákup importovaných statků a služeb.

Související příspěvky: