Co je botulismus?

Obsah

Co je botulismus?

Co je botulismus?

Botulismus je onemocnění způsobené otravou (intoxikací organizmu) velkými dávkami botulotoxinu, které vyvolají příznaky onemocnění. Botulotoxin ale nemusí jen škodit a v malých dávkách má dokonce i léčebné využití.

Co se používá při léčbě botulismu?

U kojeneckého a dětského botulismu se k léčbě používá botulinový imunoglobulin, který má podobné účinky jako botulinový antitoxin. Antibiotika se doporučují při léčbě ranného botulismu. U ostatních forem botulismu se ale jejich užívání neodporučuje, protože urychlují uvolňování botulotoxinu a stav pacienta by se mohl ještě zhoršit.

Jak zjistit diagnózu botulismu?

Diagnózu botulismu lze potvrdit laboratorním vyšetřením stolice, zvratků nebo krve, kde se v případě botulismu prokáže přítomnost botulotoxinu. Obecně platí, že u alimentárního botulismu se lékaři snaží vyčistit trávicí trakt a zbavit se tak co největšího množství toxinu.

Jak se projevuje otrava botulotoxinem?

Botulismus 1 Příznaky otravy botulotoxinem. Otrava se projevuje slabostí svalu, poruchami polykání a také poruchami vidění (vidíte... 2 Prevence. Zajímavé je, že tato bakterie nesnáší kyslík, proto se jí tak dobře daří ve starých konzervách – obvykle... 3 Léčba. Podává se protilátka a nemocného je třeba hospitalizovat. Nemoc je možné potvrdit jen ve specializovaných... More ...

Související příspěvky: