Jaká je doporučená dávka vitamínu B12 pro vegany?

Obsah

Jaká je doporučená dávka vitamínu B12 pro vegany?

Jaká je doporučená dávka vitamínu B12 pro vegany?

Doporučená denní dávka vitamínu B12 je 2,4 mikrogramů pro dospělé, respektive 2,6 mikrogramů pro těhotné a 2,8 mikrogramů pro kojící ( 4 ). Jediný vědecky ověřený a fungující způsob jak veganům zajistit dostatečný přísun vitamínu B12 je konzumace potravin obohacených vitamínem B12 nebo užívání doplňků stravy s vitamínem B12.

Co jsou zdrojem vitamínu B12?

Mezi potraviny rostlinného původu, které jsou často uváděny jako bohatý zdroj vitamínu B12 patří: organicky (v přírodních podmínkách) pěstované houby rostoucí v půdě s bohatým obsahem vitamínu B12, jedlé řasy nori, spirulina, chlorella či přírodní kvásek.

Co je vitamín B12 důležitý pro vaše zdraví?

Vitamín B12 je důležitý pro řadu procesů v organizmu, včetně metabolizmu bílkovin a tvorby červených krvinek, které odpovídají za přepravu kyslíku v organizmu. Je také velmi důležitý pro zdraví vaší nervové soustavy ( 4 ).

Co může způsobit nedostatek vitamínu B12?

Nedostatek vitamínu B 12 se může projevit různými způsoby, mezi něž patří neprospívání u dětí, hubnutí, anémie, zhoršování paměti, stres, mravenčení a jiné neurologické projevy. Nedostatek tohoto vitamínu může způsobit chudokrevnost, poškodit nervovou soustavu, kardiovaskulární systém či způsobit depresi a demenci.

Související příspěvky: