Můžete jíst potraviny s vysokým obsahem jódu?

Obsah

Můžete jíst potraviny s vysokým obsahem jódu?

Můžete jíst potraviny s vysokým obsahem jódu?

Pouze lidé s onemocněním štítné žlázy, by se měly vyhnout těmto potravinám nebo je konzumovat ve velmi malém množství . Budete-li jíst zároveň potraviny s vysokým obsahem jódu, budou vedlejší dopady těchto potravin kompenzovány. Přijímání goitrogenů v potravě není jediným důvodem vzniku strumy; ve skutečnosti, je to jen jeden z mnoha.

Co jsou potraviny s nejvyšším obsahem jódu?

Mezi potraviny s nejvyšším obsahem jódu patří mořské řasy, mléčné výrobky, treska, tuňák, krevety a vejce. Potraviny uvedené v tomto článku jsou nejen bohatým zdrojem jódu, ale obsahují také další živiny, které jsou pro tělo důležité a měli byste je proto jíst pravidelně.

Proč je potřeba přidávat jódu do soli?

Smyslem přidávání jódu do soli je prevence strumy (zvětšení štítné žlázy) z důvodu nedostatečné produkce jejích hormonů, což může vést k závažným zdravotním problémům ( 16 ). Jedna čtvrtina kávové lžičky soli obsahuje zhruba 71 mikrogramů jódu, což je zhruba 47% denní doporučené dávky.

Kdo by měl jíst potraviny s vysokým obsahem jódu?

Každý, kdo nemá potíže se štítnou žlázou, by měl být schopen jíst goitrogenické potraviny bez problémů. Pouze lidé s onemocněním štítné žlázy, by se měly vyhnout těmto potravinám nebo je konzumovat ve velmi malém množství . Budete-li jíst zároveň potraviny s vysokým obsahem jódu, budou vedlejší dopady těchto potravin kompenzovány.

Související příspěvky: