Kdo je nejrozšířenější název brambor?

Obsah

Kdo je nejrozšířenější název brambor?

Kdo je nejrozšířenější název brambor?

[184]Územně nejrozšířenější je název brambor/brambora, který zahrnuje celé Čechy a část Moravy zhruba po linii Žamberk — Bystřice n. P. — V. Bíteš — Rosice — Židlochovice. Ojedinělé doklady jsou i z jiných moravských míst, kam toto označení proniká vlivem spisovného jazyka.

Jaké jsou bramborové pečené brambory?

Řecké pečené brambory Tortilla s chorizem a paprikou Eintopf s fazolemi a bramborami Salát z jarních brambůrek s vajíčky nahniličko Bramborové placky s ragú z hub a pórku Indický bramborový salát

Co jsou brambory v Národním lexikonu?

Nationallexikon), avšak obrozenští autoři považovali za vhodnější názvy zemské jablko, zemče, zemák nebo bobál a výrazem brambor označovali topinambur, řidčeji i brambořík. Také podle Jungmanna je brambor ‚Saubrod, Erdbirn oder Grundbirn, Helianthus tub. Linn.‘, od něhož odlišuje zemní jablko.

Jaké jsou názvy bramboru?

Podle starších zpráv a s přihlédnutím k dnešnímu stavu můžeme názvy bramboru rozdělit do tří hlavních skupin: První (I) obsahuje základní jméno brambor, jeho hláskové varianty a názvy příbuzné. Tato jména jsou typická zejména pro oblast českou v užším slova smyslu. Ve druhé skupině (II) jsou názvy zemský jabko; jabko, jablóško; zemsky; zemák.

Související příspěvky: