Jaké jsou komplikace kolonoskopického vyšetření?

Obsah

Jaké jsou komplikace kolonoskopického vyšetření?

Jaké jsou komplikace kolonoskopického vyšetření?

Jaké jsou možné komplikace a alternativy kolonoskopického vyšetření? Komplikace v průběhu kolonoskopie jsou vzácné a obvykle nepodstatné, zvláště proto, že kolonoskopii obvykle provádí lékař, který je na kolonoskopická vyšetření specializován a tím pádem s nimi má velké zkušenosti. V místě biopsie nebo odstraněných polypů může dojít ke krvácení.

Co je kolonoskopie?

Co je kolonoskopie? Kolonoskopie je vyšetření, které umožňuje lékaři (většinou gastroenterologovi) prohlédnout vnitřní stěnu střeva (ve většině případů tlustého). Kolonoskop je ohebná hadice s kamerou a zdrojem světla, která má průměr zhruba dětského malíčku a na délku měří přibližně jeden metr.

Kdo prováděl kolonoskopii?

Lékař, který prováděl kolonoskopii, by měl být informován a výskytu komplikací, zvláště v případě, kdy si pacient stěžuje na velkou bolest v břišní oblasti, krvácení z rekta v množství větším než polovina hrnečku, nebo v případě výskytu horečky a zimnice.

Může pacient po kolonoskopii pociťovat křeče nebo nadýmání v břiše?

Je možné, že po kolonoskopii bude pacient pociťovat křeče nebo nadýmání v břiše, které ale přejdou po uvolnění střevních plynů. Pacient by měl být schopný po návratu domů přijímat potravu. Po odstranění střevních polypů nebo po jiném zákroku v tlustém střevě je pacientovi na několik dní naordinována šetřící dieta a jsou mu omezeny některé aktivity.

Související příspěvky: