Co jsou enzymy rozděleny?

Obsah

Co jsou enzymy rozděleny?

Co jsou enzymy rozděleny?

Enzymy jsou rozděleny do šesti hlavních tříd (viz též animace Enzymy-třídy ve formátu swf): 1 Oxidoreduktasy Tyto enzymy katalyzují oxidoredukční reakce (tj. přenos elektronů, vodíků nebo reakce s kyslíkem). Mezi oxidoreduktasy patří např. ... 2 Transferasy Jedná se o enzymy, katalyzující přenos skupin atomů. Příkladem transferasy může být aminotransferasa nebo glutamyltransferasa, katalyzující přenos aminoskupin. Obr. 5: Působení enzymu glutamyltransferasy. 3 Hydrolasy Hydrolasy katalyzují hydrolytické štěpení vazeb. Mezi hydrolasy patří např. lipasy, které katalyzují hydrolýzu esterových vazeb. Obr. 6: Působení enzymu lipasy.

Co jsou enzymy?

Enzymy jsou molekuly bílkovin, které řídí biochemické reakce. Zahajují a urychlují tyto procesy v každém živém organizmu, aniž by se přitom samy spotřebovávaly. Proto jsou označovány jako biokatalyzátory. Bez enzymů by neexistoval život.

Jak se skládají enzymy?

Enzymy se skládají z aminokyselin. Celkem existuje 20 aminokyselin, ze kterých jsou složeny všechny bílkoviny v našem těle. Speciální uspořádání těchto aminokyselin určuje prostorovou strukturu i vlastnosti enzymů.

Jaké enzymy se používají při léčbě onemocnění?

Moderní medicína využívá zcela určité enzymy pro léčbu řady onemocnění. Některé enzymy se podávají na podporu trávení, jiné se používají k místní (lokální) léčbě špatně se hojících ran a další slouží v injekční formě k rozpouštění krevních sraženin v cévách životně důležitých orgánů - např. při léčbě akutního infarktu.

Související příspěvky: