Co jsou vyvažovací ventily?

Obsah

Co jsou vyvažovací ventily?

Co jsou vyvažovací ventily?

Vyvažovací ventily slouží navíc i jako diagnostický nástroj. Dá se jimi odhalit nejenom nedostatečný průtok ale i zavzdušnění okruhu, vadné nebo i chybně navržené oběhové čerpadlo.

Jak se mění nastavení ventilového rozvodu?

Variabilní ventilové rozvody mění své nastavení, tj. otevírání a zavírání ventilů, v závislosti na změnách otáček motoru, jeho zatížení a případně dalších měřených veličinách. Podle měřených veličin řídicí jednotka motoru ovládá činnost ventilového rozvodu.

Jak funguje stálý převod ventilů?

Pomocí stálého převodu 2:1 je otevírání a zavírání ventilů synchronizováno s otáčkami motoru a stejný zůstává i zdvih ventilů. Variabilní ventilové rozvody mění své nastavení, tj. otevírání a zavírání ventilů, v závislosti na změnách otáček motoru, jeho zatížení a případně dalších měřených veličinách.

Jaké jsou konvenční ventilové rozvody?

Obr. 2 Základní druhy konvenčních ventilových rozvodů. [2] V současnosti se běžně používají především ventilové rozvody OHV a OHC, včetně SOHC a DOHC. Rozvody OHC se používají u motorů pracujících ve vyšších a nejvyšších otáčkách (DOHC). Součásti těchto rozvodů mají nejmenší kmitající hmotnost ze všech druhů konvenčních ventilových rozvodů.

Související příspěvky: